Tips voor het herkennen van phishing

Phishing-e-mails zijn een veel voorkomende vorm van online oplichting die cybercriminelen gebruiken om toegang te krijgen tot uw persoonlijke gegevens. Deze e-mails lijken vaak op legitieme berichten van betrouwbare bedrijven, maar ze zijn eigenlijk bedoeld om uw gevoelige informatie te stelen. In dit artikel geven we vijf tips om phishing-e-mails te herkennen en te vermijden.

1. Controleer het adres van de verzender

Veel phishing mails kun je al nagenoeg direct herkennen aan het adres van de verzender. Vergelijk het adres met de website van het bedrijf. Let erop dat de spelling exact klopt. Er worden in veel gevallen letters of tekens toegevoegd, weggehaald of vervangen. Zo kan je een bericht krijgen met als afzender faceboook.com or facebo0k.com. Als het adres er verdacht uitziet of als het niet overeenkomt met het echte e-mailadres van het bedrijf, is de kans groot dat het een phishing-e-mail is.

2. Let op spelfouten en grammaticale fouten

Phishing-e-mails bevatten vaak spelfouten en grammaticale fouten. Dit komt omdat veel van deze e-mails worden verzonden door buitenlandse hackers die de taal niet goed beheersen. Als de e-mail vol zit met spelfouten en grammaticale fouten, is de kans groot dat het een phishing-e-mail is. Soms wordt het ook expres gedaan, zodat aanvallers enkel reactie krijgen van de meest kwetsbare groep mensen.

3. Wees op uw hoede voor dringende verzoeken

Phishing-e-mails bevatten vaak dringende verzoeken om direct actie te ondernemen, zoals het wijzigen van uw wachtwoord of het verstrekken van uw persoonlijke gegevens. Legitieme bedrijven sturen zelden dringende verzoeken via e-mail. Als u een e-mail ontvangt met een dringend verzoek, wees dan op uw hoede.

4. Klik alleen op links die u volledig vertrouwt

Phishing-e-mails bevatten vaak links naar valse websites die eruit zien als legitieme websites. Als u op deze links klikt, kan de hacker toegang krijgen tot uw persoonlijke gegevens. Als u twijfelt over de legitimiteit van een link, plaatst u uw muisaanwijzer over de link om het webadres te controleren. Als het webadres er verdacht uitziet of niet overeenkomt met het echte webadres van het bedrijf, klik dan niet op de link.

5. Wees op uw hoede voor verdachte bijlagen

Naast links bevatten phishing-e-mails soms bijlagen die malware of virussen bevatten. Als u een verdachte bijlage ontvangt, open deze dan niet. Als u twijfelt over de legitimiteit van een bijlage, neem dan contact op met de afzender voordat u deze opent.

Door deze vijf tips te volgen, kunt u phishing-e-mails herkennen en voorkomen dat u slachtoffer wordt van online oplichting. Blijf alert en bescherm uw persoonlijke gegevens tegen cybercriminelen.

In onze andere artikelen helpen wij u graag op weg om een sterker wachtwoord te maken en uw identiteit online te beschermen.