Implementatie van cyber security bij MKB bedrijven

Kleine- en middelgrote bedrijven (MKB) staan vaak voor een uitdaging als het gaat om het balanceren van beveiligingsmaatregelen en de beschikbaarheid aan middelen, tijd en geld. Kleinere organisaties moeten vaak werken binnen een beperkt kader, terwijl optimale bescherming wel een prioriteit moet zijn. In dit artikel bespreken we enkele strategieën die het MKB kan gebruiken om veilig te blijven zonder dat ten koste gaat van de dagelijkse bedrijfsvoering.

Implementatie van MFA

Een belangrijke stap om de veiligheid van uw organisatie te waarborgen, is het implementeren van multifactor authenticatie (MFA). Dit betekent dat gebruikers meer dan één manier nodig hebben om in te loggen op een account. Naast een wachtwoord, kan bijvoorbeeld ook een vingerafdruk of een eenmalige code via sms worden vereist. Door MFA te gebruiken, kan het MKB de accounts van medewerkers beter beschermen tegen aanvallen zoals brute force-aanvallen.

Security awareness training

Het opleiden van medewerkers over beveiligingsbewustzijn is ook van cruciaal belang. Het is belangrijk om medewerkers te informeren over de risico’s van social engineering, phishing en andere veelvoorkomende aanvallen en hen te leren hoe ze deze kunnen herkennen en vermijden. Door het opzetten van terugkerende trainingen en het bevorderen van een bedrijfscultuur waarin beveiliging centraal staat, kunnen bedrijven hun medewerkers bewust maken van de risico’s en hen helpen om veilig te werken. De mens is namelijk nog vaak de zwakste schakel binnen het gebied van cyber security.

Het updaten van software en wachtwoorden

Het klinkt eenvoudig, maar het gebeurt nog te weinig; het regelmatig updaten van software. Door ervoor te zorgen dat uw software up-to-date is, kunt u ervoor zorgen dat eventuele bekende kwetsbaarheden zijn gepatcht. Sterke wachtwoorden zijn daarnaast ook essentieel om accounts te beschermen. Verander daarbij de wachtwoorden regelmatig, om het aanvallers nog moeilijker te maken. Tot slot is het belangrijk om unieke wachtwoorden te gebruiken. Het zou medewerkers bijvoorbeeld niet toegestaan mogen zijn om hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor hun zakelijke accounts als voor hun prive social media accounts.

Conclusie

Cyber security voor MKB-bedrijven kent een aantal uitdagingen. Echter zijn er een aantal stappen die midden- en kleinbedrijven vrij eenvoudig kunnen implementeren om hun beveiliging te verbeteren. Vier van deze stappen zijn het invoeren van MFA, security trainingen, sterke wachtwoorden en het regelmatig updaten van software.